( Ook mooi voor een werkstuk voor scholen !! )


Zoals overal staat vermeld, komt al onze chocolade bij Barry Callebaut vandaan, 's werelds grootste producent van chocolade. Dat geeft ze ook een speciale verantwoordelijkheid bij het creëren van een duurzame cacao industrie. Gelukkig gebeurt er veel ten positieve. Zo is Callebaut als eerste, en al vele jaren geleden, een allesomvattend programma gestart om dit voor elkaar te krijgen in de West-Afrikaanse landen waar bijna alle cacao vandaan komt, zoals Ghana en Ivoorkust.

Hieronder een uitgebreide uiteenzetting van van dit Growing Great Chocolate programma:

 

Wat is de ambitie van het Growing Great Chocolate programma?
Het grootste deel van de volledige cacaovoorraad wordt geteeld in West-Afrika, in enkele van de armste streken op de wereld. Het inkomen van de bevolking hangt er af van de landbouw en de natuurlijke bronnen. Cacao is een complex gewas met hoge eisen: de juiste omstandigheden, veel verzorging en een speciale groeitechniek.
Callebaut begrijpt dat deze factoren de toekomst van cacao in gevaar brengen en lanceerde daarom het Growing Great Chocolate programma. Door een direct partnership te realiseren met coöperaties van cacaoboeren wil Callebaut van cacaoteelt een duurzame bron van inkomsten maken voor de cacaoboeren en hun families.

 

 

Hoe draagt Callebaut bij aan een hoger inkomen voor de cacaoboeren?
We hebben een rechtstreekse relatie opgebouwd met geselecteerde boerencoöperaties in West-Afrika, die ongeveer 40.000 cacaoboeren vertegenwoordigen. Callebaut betaalt de cacaobonen rechtstreeks aan deze coöperaties, waardoor de boeren gegarandeerd een eerlijke prijs krijgen zonder die te moeten delen met tussenpersonen of handelaars.

 

Hoe werkt het partnership met de boeren?
Het partnership tussen Callebaut en de coöperaties van cacaoboeren wil van de cacaoteelt een rechtstreekse, duurzame bron van inkomsten maken voor de cacaoboeren en hun families. Eerst wordt gecontroleerd of de coöperatie in aanmerking komt. Na positief advies ondertekenen zowel Callebaut als de deelnemende coöperatie een charter waarin elke partij zich engageert voor een gedragscode die een duurzame cacaoteelt ondersteunt. Het bekrachtigt een wederzijds engagement om samen te werken en de kwaliteit van de cacao, de boerderijen en de levensstandaard van de boeren en hun families te verbeteren.

 

Wat houdt de opleiding van de boeren precies in?

In Farmer Field Schools worden de boeren van de deelnemende coöperaties opgeleid in betere teeltmethoden en landbouwpraktijken. Aangesloten boeren leren er alle aspecten van de cacaoteelt, zoals:
• gezonde bodembeheertechnieken;
• overstappen van monocultuur naar gemengde teelt;
• plantages verjongen met nieuwe bomen en enttechnieken;
• beperken van chemische middelen;
• natuurlijke ongediertebestrijding;
• onkruid wieden en snoeien;
• boomverjonging;
• diversiteit aan gewassen.
Goede gewassen zijn de eerste stap naar kwaliteitsvolle cacaoteelt. Door hun kwaliteit en kwantiteit in deze landen te verbeteren, helpen we mee aan een duurzame toekomst voor zowel de gewassen als de cacaoteelt van de boeren.

 

Hoe garanderen we een eerlijke prijs voor de cacaobonen?
De coöperaties van cacaoboeren kunnen hun gewassen verkopen aan de hoogste bieder op de markt. Zo krijgen ze de beste prijs voor hun cacaobonen en kunnen ze investeren in materiaal, logistiek en andere belangrijke aanwinsten voor het teeltproces.

 

 Wat is het effect voor onze chocolade?
Op dit moment is Callebaut een van de weinige chocolademakers die ook in de toekomst geweldige chocolade kunnen blijven garanderen. Ze willen hun betrokkenheid voor hun chocolade met zijn wereldbefaamde geweldige smaak, kwaliteit en bewerkbaarheid vandaag en ook morgen nakomen. Dat is alleen mogelijk als ze zich actief inzetten voor de cacaoteelt en partnerships aangaan met de coöperaties van cacaoboeren. Tot nu toe doet geen enkele andere Belgische chocolademaker ze dat na.

 

 

STRENG SELECTIEPROCES, DE KUNST VAN BEANOLOGY™